skip to Main Content
UV-C Licht Als Oplossing Tegen Corona?

UV-C licht als oplossing tegen corona?

Ultraviolet licht is niet zichtbaar voor het menselijk oog en wordt momenteel gebruikt voor veel verschillende doeleinden, bijvoorbeeld om aan de kassa te checken of een bankbiljet wel echt is. Het is al langer bekend dat UV-C licht effectief is in het doden van (griep)virussen. Zodra UV-C licht de cel van een micro-organisme binnendringt, worden de DNA-verbindingen verbroken waardoor het micro-organisme zich niet meer kan vermenigvuldigen. Maar zou UV-C licht ook kunnen werken in de strijd tegen corona?

De voordelen van UV-C desinfectie

UV-C licht is een bewezen techniek die men al jaren gebruikt om bijvoorbeeld drinkwater te reinigen of medische apparatuur te ontsmetten. In vergelijking met andere desinfectiemethoden, heeft UV-C licht bepaalde voordelen. Deze zijn onder andere:

  • UV-C licht is niet schadelijk voor de omgeving. Het heeft enkel effect om het DNA van het micro-organisme, maar niet op andere eigenschappen of omgevingen.
  • UV-C licht gebruikt geen chemicaliën, die de drager van het virus kunnen aantasten.
  • UV-C licht is zeer effectief in het uitschakelen van het micro-organisme. Er blijft geen enkel residu achter.
  • UV-C licht is veelzijdig. Naast desinfectie kan UV-C licht ook bijvoorbeeld chloor en ozon afbreken.

UV-C licht in de strijd tegen corona

UV-C straling blijkt in de lucht ook te reageren op bepaalde types van het coronavirus, en kan deze uitschakelen. Dit zou dus een oplossing kunnen zijn om de lucht te zuiveren op plekken met een hoge doorloop van mensen, zoals in de wachtruimte van de tandarts. Door bijvoorbeeld een UV-C desinfectiesysteem aan het plafond te hangen, verklein je de kans op verspreiding van het virus.

Is UV-C licht niet gevaarlijk voor mensen?

Zoals bij veel dingen, is UV-C licht in grote hoeveelheden inderdaad niet gezond om mensen aan bloot te stellen. Bij directe blootstelling aan de huid kunnen er al binnen enkele seconden brandwonden ontstaan. Door echter een indirecte versie van het licht te gebruiken, in een gesloten behuizing, elimineer je dit gevaar. Deze manier van luchtzuivering gaat minder snel dan wanneer je direct licht zou gebruiken, maar kun je de gehele dag door veilig gebruiken.

Hoe effectief is UV-C licht, bijvoorbeeld op kantoor?

UV-C licht kan de verspreiding van persoon tot persoon niet voorkomen. Andere maatregelen, zoals de anderhalve meter, zullen dus nog steeds moeten worden nageleefd. Het voordeel van UV-C licht is echter dat je de lucht in je kantoorgebouw, welke vaak vol zit met bacteriën, virussen, en schimmels, kunt reinigen. Je kunt hiermee een besmettingsgolf binnen jouw bedrijf voorkomen, en kán het verschil maken of je de komende maanden gewoon door kan blijven werken. Er is wel nog volop discussie over de effectiviteit van UV-C licht bij het huidige coronavirus, en hier worden momenteel volop onderzoek en tests naar gedaan. Onderzoekers hebben goede hoop dat UV-C licht een zeer effectieve voorzorgsmaatregel zou kunnen worden. Zo bleek recentelijk dat de UV-C lampen van het Nederlandse bedrijf Signify inderdaad effectief blijken tegen het coronavirus.

Benieuwd naar andere tips om jouw kantoor zo corona-proof mogelijk te maken? Lees dan onze blog!

UVC lamp

Bij De Laat Koudetechniek testen wij momenteel in onze eigen onderzoeksfaciliteit (in samenwerking met SterilAir uit Zwitserland) de invloed van UV-C  licht in koelruimtes en het effect daarvan op de kwaliteit  van verschillende fruitsoorten. Hiermee zorgen wij voor een gezondere werkomgeving voor onze klanten, zodat zij beter fruit aan de consument kunnen leveren.

Back To Top