skip to Main Content
Corona-verspreiding Op Kantoor Tegengaan? Zorg Voor Goede Ventilatie!

Corona-verspreiding op kantoor tegengaan? Zorg voor goede ventilatie!

Langzaamaan beginnen we onze thuiswerkplek steeds meer in te wisselen voor kantoor. Echter is het inmiddels bekend dat er in slecht geventileerde ruimtes, de kans op corona-besmetting via de lucht groter is. Hoe zorg je ervoor dat kantoren veiliger worden, door de kans op corona-besmettingen tot een minimum te beperken?

De grootste kans op coronabesmettingen heeft men in ruimtes met slechte ventilatie waarin meerdere personen aanwezig zijn – een Chinees onderzoek1 heeft recentelijk aangetoond dat niet airconditioning, maar slechte ventilatie de voornaamste reden is van besmettingen binnenshuis. Om die reden is het essentieel om continu te blijven ventileren. Ventileren is het voortdurend verversen van lucht. Hierbij vervangt de buitenlucht telkens (een deel van) de binnenlucht die vervuild is door vocht, gassen zoals geurtjes en ziekteverwekkers. Het RIVM2 adviseert dan ook om ruimtes 24 uur per dag te ventileren, omdat luchtverversing bijdraagt aan een prettig en vooral gezond binnenklimaat. Dit doe je door gebruik te maken van het ventilatiesysteem, maar ook door bijvoorbeeld ramen open te zetten, deuren te openen, of airconditioning te gebruiken. Uit onderzoek van de UvA3 is gebleken dat in een kamer waarin zowel een raam als deur geopend zijn, het aantal spreek- en hoestdruppeltjes, welke zorgen voor de verspreiding van het virus, na dertig seconden al zijn gehalveerd – tien keer zo snel als in een kamer zonder enige vorm van ventilatie. Dit geeft aan dat goede ventilatie minstens van even groot belang is als de 1,5 meter afstand tot elkaar.

Volgens het RIVM zijn ventilatiesystemen en airconditioners dan ook veilig om te blijven gebruiken tijdens corona, mits deze goed zijn onderhouden. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat ventilatoren of airconditioning kunnen zorgen voor een grotere kans op besmetting. Toch is het goed om uit voorzorg alert te blijven in gemeenschappelijke ruimtes, zoals op kantoor.

Een goed onderhouden airconditioning is namelijk stukken veiliger dan het gebruik van een ventilator op kantoor, omdat deze virusdeeltjes verder zouden kunnen verspreiden. Een decentraal aircosysteem is het meest veilig. Deze zorgt namelijk voor maximale verse lucht, maar voorkomt dat lucht van de ene naar de andere ruimte wordt verplaatst. Het RIVM adviseert daarom alleen een ventilator te gebruiken op kantoor wanneer geen andere verkoeling mogelijk is, zoals mechanische ventilatie en/of airconditioning. Gebruik je toch een ventilator op kantoor, zorg dan voor voldoende toestroom van verse lucht, door bijvoorbeeld een raam open te zetten.

Op basis van het advies van het RIVM adviseert De Laat Koudetechniek dan ook de volgende maatregelen voor een corona-proof kantoor:

  • Zorg voor verse lucht, door gebruik van ventilatiesystemen en/of het openen van ramen en deuren. Met name in ruimtes waar meerdere personen werken is dit extra belangrijk.
  • Zorg dat ventilatie- en aircosystemen zeer regelmatig worden onderhouden, zeker als deze de afgelopen maanden uit hebben gestaan.
  • Zorg voor continue ventilatie, 24 uur per dag. Met name in kritische kantoorruimtes is het belangrijk te voorkomen dat het virus zich gaat ergens in kan gaan nestelen. Het instellen van het airco- of ventilatiesysteem op een lage luchtsnelheid en indirecte koeling zorgt er ook voor dat virusdeeltjes zo min mogelijk worden verspreid.
  • Gebruik een decentraal aircosysteem, of ventileer bij een centraal aircosysteem (wanneer mogelijk) 100% met buitenlucht. Het is belangrijk dat alle afgezogen lucht van binnen geen weg terugvindt naar andere delen van het kantoor.

Meer weten over het gebruik van een ventilatie- of aircosysteem op jouw kantoor? Neem dan contact met ons op, wij informeren je graag verder.  

Back To Top