skip to Main Content
Goede Ventilatie Op Kantoor Belangrijk Om Corona Tegen Te Gaan

Goede ventilatie op kantoor belangrijk om corona tegen te gaan

Goede ventilatie op kantoor zorgt voor minder kans op corona besmettingen. Langzaam wisselen we onze thuiswerkplek weer vaker in voor kantoor. Echter is het inmiddels bekend dat de kans op corona in slecht geventileerde ruimtes groter is. Maar hoe kun je op kantoor de kans op coronabesmettingen tot een minimum beperken? Met goede kantoor ventilatie!

Slechte ventilatie bron van besmettingen

Chinees onderzoek1 heeft aangetoond dat slechte ventilatie de voornaamste reden is van besmettingen binnenshuis, met name in ruimtes waarin meerdere mensen aanwezig zijn. Het is dus essentieel om het kantoor continu te ventileren. Ventileren is het voortdurend verversen van lucht. Hierbij vervangt de buitenlucht telkens een deel van de vervuilde binnenlucht. Het RIVM2 adviseert om ruimtes 24 uur per dag te ventileren, omdat luchtverversing bijdraagt aan een gezond binnenklimaat. Dit doe je door middel van het ventilatiesysteem, maar ook door bijvoorbeeld ramen en deuren open te zetten. Uit onderzoek3 is gebleken dat in een kamer waarin zowel een raam als deur geopend zijn, het aantal spreek- en hoestdruppeltjes, na dertig seconden al is gehalveerd. Tien keer zo snel als in een kamer zonder enige vorm van ventilatie. Dit geeft aan dat goede kantoor ventilatie minstens even belangrijk is als de 1,5 meter in de strijd tegen corona.

Kan ik airconditioning veilig blijven gebruiken?

Volgens het RIVM zijn ventilatiesystemen en airconditioners dan ook veilig om te blijven gebruiken, mits deze goed zijn onderhouden. Er is geen wetenschappelijk bewijs dat deze kunnen zorgen voor een grotere kans op besmetting. Toch is het goed om uit voorzorg alert te blijven in gemeenschappelijke ruimtes, zoals op kantoor.

Wel is een goed onderhouden airconditioning stukken veiliger dan het gebruik van een ventilator op kantoor, omdat deze virusdeeltjes verder kan verspreiden. Een decentraal aircosysteem is het meest veilig. Deze zorgt voor maximale verse lucht, maar voorkomt dat lucht van de ene naar de andere ruimte wordt verplaatst. Het RIVM adviseert daarom alleen een ventilator te gebruiken op kantoor wanneer geen andere verkoeling mogelijk is, zoals mechanische ventilatie en/of airconditioning. Gebruik je toch een ventilator op kantoor, zorg dan voor voldoende toestroom van verse lucht, door bijvoorbeeld een raam open te zetten.

Op basis van het RIVM adviseert De Laat Koudetechniek de volgende maatregelen voor een veilig kantoor:

  • Zorg voor verse lucht. Dit kan door gebruik van ventilatiesystemen en/of het openen van ramen en deuren. In ruimtes waar meerdere personen werken is dit extra belangrijk.
  • Zorg dat ventilatie- en aircosystemen zeer regelmatig worden onderhouden. Zeker als deze de afgelopen maanden uit hebben gestaan.
  • Zorg voor continue ventilatie, 24 uur per dag. Met name in kritische kantoorruimtes is het belangrijk dat het virus zich nergens in kan gaan nestelen. Het instellen van het airco- of ventilatiesysteem op een lage luchtsnelheid en indirecte koeling zorgt dat virusdeeltjes zo min mogelijk worden verspreid.
  • Gebruik een decentraal aircosysteem, of ventileer bij een centraal aircosysteem (wanneer mogelijk) 100% met buitenlucht. Het is belangrijk dat alle afgezogen lucht van binnen geen weg terugvindt naar andere delen van het kantoor.

Meer weten over het gebruik van een ventilatie- of aircosysteem op jouw kantoor? Neem dan contact met ons op, wij informeren je graag verder.  

Back To Top